Portföyünün en az %80’i yurtiçi piyasalarda işlem gören hisse senetlerinden oluşan fonlar Hisse Senedi Fonlarıdır.
Portföyünün en az %80’i yabancı piyasalarda işlem gören hisse senetlerinden oluşan fonlar Yabancı Hisse Senedi Fonlarıdır.
Bireysel emeklilik fonları portföylerine hisse senetlerini aldıkları şirketlerin yönetimlerinde temsil edilemezler.
Fon portföyünün en az %80’i yerli veya yabancı, kamu veya özel sektör borçlanma araçlarından (tahvil, bono, kira sertifikası, gelir ortaklığı senetleri veya gelire endeksli senetler, finasman bonosu) veya kamu borçlanma araçlarının konu olduğu ters repodan oluşan fonlar Borçlanma Araçları Fonlarıdır.
-Kamu Borçlanma Araçları Fonlarının portföyünün en az %80’i kamu tarafından ihraç edilmiş borçlanma araçlarından;
-Özel Sektör Borçlanma Araçları Fonları portföyünün en az %80’i özel sektör şirketleri tarafından ihraç edilmiş tahvil, bono veya finansman bonosundan,
-Kamu Dış Borçlanma Araçları Fonları portföyünün en az %80’i kamu tarafından ihraç edilmiş dolar veya Euro bazında eurobondlardan;
-Diğer Borçlanma Araçları Fonlarının portföyünün en az %80’i kamu-özel, yerli-yabancı farketmeksizin TL ve döviz cinsinden borçlanma araçlarından oluşur.
Borçlanma araçları fonlarını portföylerine aldıkları borçlanma araçlarının aylık ağırlıklı ortalama vadelerine göre sınıflandırmak gerekirse;
-Kısa Vadeli Borçlanma Araçları Fonlarının porföyündeki varlıkların vadesi 25-90 gün;
-Orta Vadeli Borçlanma Araçları Fonlarının portföyündeki varlıkların vadesi 91-730 gün;
-Uzun Vadeli Borçlanma Araçları Fonlarının portföyündeki varlıkların vadesi 730 günden fazla olur.
Portföyünün tamamı faizsiz getiri sağlayan kira sertifikaları, katılma hesapları, hisse senetleri, altın ve diğer kıymetli madenler ile Kurulca uygun görülen diğer sermaye piyasası araçlarından oluşur.
-Hisse Katılım Fonunun portföyünün asgari %80’i BİST Katılım endekslerindeki hisse senetlerinden;
-Kıymetli Madenler Katılım Fonunun portföyünün asgari %80’i kıymetli madenler ve bunlara bağlı sertifikalardan;
-Standart Katılım Fonunun asgari %60’ı kira sertifikaları ve gelire endeksli senetlerden, en az %10’u BİST Katılım endeksindeki hisse senetlerinden oluşur.
-Değişken Katılım Fonları, fon yöneticisinin SPK ve yönetmelikte belirlenen portföy sınırlamaları dahilinde fon yönetiminde serbest olduğu fonlardır. Risk değerlerine göre;
Fon portföyünün en az %80’i hisse senedi, kira sertifikası, kamu-özel borçlanma araçları, altın ve kıymetli madenlerden en az ikisinden oluşan ve seçilen iki yatırım aracından her birinin portföydeği ağırlığının en az %20 olduğu fonlardır.
Portföyünün en az %25’i vadesine 184 gün kalmış kamu borçlanma araçlarından; portföyün tamamı için günlük ağırlıklı ortalama vadesi 45 gün ve en fazla vadesine 184 gün kalan para ve sermaye piyasası araçlarından oluşur.
Fon portföyünün en az %80’i belli bir endekste yer alan varlıkların tümünden veya örneklem yoluyla seçilen bir kısmından oluşan fonlardır.
-Hisse Senedi Endeks Fon portföyünde en az altı şirkete ait hisse senedi bulunmalı ama bunların hiçbirinin portföydeki ağırlığı %35’i geçmemelidir.
-Kamu Borçlanma Araçları veya Özel Sektör Borçlanma Araçları Endeks fonun portföyünde yer alan borçlanma araçlarının hiç birinin portföydeki ağırlığı %35’i aşmamalıdır.
-Gayrımenkul Sertifikaları veya Özel Sektör Kira Sertifikaları Endeks fonunun portföyünde en az dört farklı gayrımenkul sertifikası veya özel sektör kira sertifikası bulunmalı ve bunlardan hiçbirinin portföydeki ağırlığı %35’i geçmemelidir.
Başka yatırım fonlarının katılma paylarına yatırım yapmak üzere kurulmuş fonlardır. Fon portföyünün en az %80’i yerli ve yabancı, borsa yatırım fonu, Şemsiye Yatırım fon türleri, gayrımenkul yatırım fonu ve girişim sermayesi yatırım fonu katılma paylarından oluşur.
Bireysel Emeklilik Sistemine giren katılımcıların katkı payları karşılığında devletin verdiği %30 devlet katkısının yatırıma yönlendirilmesi amacıyla kurulan fonlardır. Faizsiz getiri tercih eden katılımcıların katkı payları Katılım Katkı Fonlarıyla yatırıma yönlendirilir.
Devlet Katkısı/Katılım Katkı fonu portföyünün en az %70’i kamu borçlanma araçları, gelir ortaklığı senetleri, gelire endeksli senetler ve kira sertifikalarından oluşur. En az %10 en fazla %15’i BİST 100, BİST Sürdürülebilirlik, BİST Katılım endekslerindeki hisse senetlerinde değerlendirilir. Portföyün en fazla %20’si TL mevduat ve Katılma hesapları, kira sertifikası, borsada işlem görmesi kaydıyla banka borçlanma araçları ve kira sertifikalarında, yatırım yapılabilir nota sahip Varlığa Ddayalı veya Varlık Teminatlı menkul kıymetlerde, repo/ters repoda değerlendirilir.
Portföy sınırlamaları itibarıyla herhangi bir varlık grubuna, herhangi bir sektör veya bölgeye, herhangi bir vadeye atıfta bulunmayan, portföy yöneticisinin piyasadaki gelişmelere göre, kurulca uygun bulunan yatırım araçlarına (yönetmelikteki portföy sınırlamalarına uymak kaydıyla) serbestçe yatırım yaptığı fonlardır. Faizli/faizsiz seçenekleri bulunur.
Değişken Fonlar risk grubuna göre;
-Muhafazakar Değişken Fon (1-2)
-Dengeli Değişken Fon (3-4)
-Atak/Dinamik/Büyüme Değişken Fonu (4-5)
-Agresif Değişken Fon (5-7) sınıflandırılır.
Fon portföyünün en az %60’ı kamu borçlanma araçları, kira sertifikaları ve gelir ortaklığı senetlerinde, en az %10’u BİST 100, BİST Sürdürülebilirlik, BİST Katılım endekslerindeki hisse senetlerinde, kalan %30 için vadeli mevduat/Katılma hesabı (en fazla %25), borsada işlem gören ve bankalar veya yatırım yapılabilir nota sahip ihraççılar tarafından çıkarılan borçlanma araçları, kira sertifikaları, varlığa dayalı veya ipotek teminatlı menkul kıymetler, vaad sözleşmelerinde değerlendirilir. Takasbank para piyasası işlemleri ve ters repo işlemleri birlikte fon portföyünün en fazla %2’si kadar olabilir. Faizli faizsiz seçenekleri bulunur.
Katılımcının emeklilik tarihi, risk algısı ve yaş vb. özellikleri dikkate alınarak yatırım tratejisi oluşturulan fondur. Yüksek riskli bir portföy yapısıyla yatırıma başlayan fon belirlenen bir stratejiyle fondaki riskli varlıkları, riski düşük varlıklarda değiştirmeye başlar. Hedef tarihe ulaşıldığında fonda yüksek oranda riski düşük varlıklar yer alır.
Bir işveren ve ona bağlı grup şirketleri tarafından ihraç edilmiş, borsada işlem gören veya borsaya kote sermaye piyasası araçlarına yatırım yapmak üzere kurulur. Çalışanlara Yönelik Grup Emeklilik Fonları işverenin veya grup şirketlerinin çalışanlarına tahsis edilir ve bir grup emeklilik planı dahilinde katkı payları bu fona yönlendirilir. Bu tür fonlarda portföye alınacak varlıklarda diğer fonlara uygulanan portföy sınırlamaları uygulanmaz.